• Ramon Jan Vet is weer aan het schilderen

  23 april 2024

  Ben weer aan het schilderen met olieverf en acrylverf. Het zijn portretten, ik heb toch wel iets met portretten. Dagelijks zie je mensen, mensen die je kent en niet kent. Soms ben ik nieuwsgierig wat er in hun hoofd omgaat. Misschien wel niets, of tijdens het lopen, fietsen of zittend in het OV een gesprek voeren, een boodschappen lijstje maken. Mensen die stil zijn, of boos of verdrietig. Mensen die lachen of blij zijn. Mensen die gewoon kijken naar andere mensen wat die doen. Portretten, ja wat voor portretten wil je dan maken. De afgelopen maanden heb ik een aantal tekeningen gemaakt met een BIC pen, kleurpotlood, HB potlood en EDDING markers.Op mijn website kun je deze in de online gallery zien bij Art 2022, Art 2023, Art 2024. Daaruit kies ik portretten die heb ik uitgewerkt op doek met acryl en olieverf. Even wennen, maar wat wil ik nu uitdrukken met deze portretten, de tijd, wat is de tijd. Is het de oorlogszuchtige politieke, machts, explosieve, fake not fake, AI warboel waarin we leven? Geen idee, het is verschrikkelijk, ik ben en voel mij machteloos. Inzet van de politiek moet zijn vredesbesprekingen en onderhandelingen en niets anders. Misschien iets voor de diplomatieke dienst?  Ik haal troost uit hetgeen dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. Gedeelde smart is halve smart. Ik dwaal af. Wat wil ik nu uitdrukken met deze portretten? Ik wil iets persoonlijks uitdrukken van mijzelf, hoe ik tegen dingen aan kijk in het leven. Het moet ergens over gaan. Kijk naar het werk en zie de volgende onderwerpen: Klimaat, economische, politieke crisis,. Eenzaamheid, escapisme, happy de peppie show acteren. Kijk hoe goed of shit het met mij gaat. En dan ook nog over Just Stop Oil, XR, Fossil Free Culture. Racisme, Womanpower, Fuck Stress,Vrede, Boos , Pijn, Free Palestine, Zwerver, Napoleon weet het niet, Stoom uitje oren, Girl Smoking, Help en nog veel meer. Ik hou u op de hoogte.

  Lees meer >> | 53 keer bekeken

 • Januari Droom

  12 januari 2024

  Januaridroom. Ik droom heel veel van alles is liefde, levenskunst, levensfilosofie, een levenselixer vol geluk en levenskracht, levensvreugde en dan nog een keer en meer. De droom speelt zich af tussen slapen gaan en wakker worden. Je kunt ook lekker dagdromen, gewoon even niets, geen stress, even mediteren, wees niet bang, wees jezelf. Januaridroom, dan gaat alles vanzelf stromen. Ik droom hoe ik het leven voel, de boel voor mijzelf nog een keer omwoel, leef en beleef. Ik droom zonder geweld, bloed, haat, oorlog, armoe, racisme en ongelijkheid. En als ik wakker wordt weet ik dat het niet zo is. Het leven zit vol geweld, bloed, haat, oorlog, armoe, racisme, ongelijkheid, machtsmisbruik, klimaatcrisis, corruptie, omkoperij, eigen gewin, egoïsme, belangenverstrengeling en nog veel meer andere negatieve narigheid. Ik droom van vrede, gelijkheid en vrijheid voor iedereen op deze wereld. Ik droom mijn emotie, zonder twijfel zonder oordeel, of toch weer wel? Ben ik door de twijfel één met alles? Dan hoor ik de wind, de wind die zucht, blaast, verkoeld, verhit, vertelt. De gure oostelijke winterwind laat mij liefhebben, lacht en voelen wat de dag bracht, de avond, de nacht en wacht. De lentewind die je ogen laat knipperen waarvan je alles verwacht wat je wensen ook zijn. Voel de wind op je gezicht en je zwicht, proevend het zout van je lip en de bloemen in knop en de bladeren die aan de bomen komen. De zomerwind laat je zijn en voelen wie je bent en alles laat leven zoals het is. De warme lome zomerwind die je haren droogt. Het wasgoed aan de lijn laat wapperen. De zomerwind, zo warm als het bloed door je aderen, je lijf, zodat je hart helemaal opengaat en de liefde, de liefde die dan verder gaat. De zachte herfstwind die door de kale takken van de bomen fluistert en dan hard zingt door de wind, de wind die alles voor iedereen altijd aanraakt.

  Lees meer >> | 120 keer bekeken

 • Kerstnacht

  24 december 2023

  Het is 24 december 2023. Er is oorlog, conflicten, het is onrustig in de wereld. Stop de waanzin, vrede op aarde en probeer mijn gedachten te veranderen in deze kerstnacht. Schrijf het volgende op wat mijn hoop geeft. Proef en vertraag, draag de stilte naar een nieuw begin. Voel dat niets je hindert, zoals de merel de dag vlindert. Voel keer op keer, het zonlicht het water glinstert. Voel voor niemand en iedereen, dat de dag weer opstaat. Proef en vertraag, je hart de kleuren weerkaatst, in het leven dat verdwijnt en verder gaat. En zie, het licht in de duisternis.

  Lees meer >> | 101 keer bekeken

 • Kunstbeschouwing

  14 december 2023

  Voor kunstbeschouwing is het belangrijk dat je abstract kunt denken. Het helpt je een kunstwerk beter te begrijpen en te duiden. Abstract denken, is dat je onderscheid kunt maken tussen hoofd en bijzaak, feit of fictie, thema en verhaal, noodzaak en toeval, observatie of interpretatie. oorzaak en gevolg. In een schilderij, foto of tekening is meestal een onderwerp zoals een portret, stilleven, landschap centraal als hoofdzaak afgebeeld. Daarom heen zie je bijzaken afgebeeld zoals mensen, gebouwen, dieren, bomen. Dan heb je thema, dat is het onderwerp en het verhaal. Wat zegt het werk? Wat heeft de maker ermee bedoelt? Wat zegt de kunstenaar? Zijn de werken sociaal geëngageerd? Of is het observatie of interpretatie? Is er onderscheid tussen feit en fictie, noodzaak en toeval, oorzaak en gevolg? Vanaf nu kijkt u anders naar kunst. Met kunstbeschouwing krijgt u een uniek kijkje in het artstieke proces van de kunstenaar.

  Lees meer >> | 101 keer bekeken

 • Bakpoeder Lekker man!

  3 december 2023

  Nieuws wat je blijft verbazen van gekkigheid. O, wat is dit leuk. Luister, het is legaal en het werkt. Volgens het bericht gaan Nederlandse sporters massaal aan de bakpoeder. En dan zie je op sociale media een gozer die strak staat van iets te veel bakpoeder die hij in zijn mik heeft gegooid en misschien andere middelen, medicijnen of zoiets. Ok, bakpoeder of beter gezegd natriumcarbonaat. Wel toestemming vragen aan de dokter en de jurist. Het is een zweeds papje met bakpoederpilletjes. Het middel werkt zeer goed bij heel veel sporters prestatiebevorderend en let op, het staat niet op de dopingslijst. De dokter heeft het gecontroleerd en de jurist ook. Niks mis mee, of ze het zelf gebruiken is niet bekend. Het was echt booming tijdens de WK atletiek in augustus. Ja, mensen, dit bericht kwam van de Volkskrant en ik weet niet of je dit nou wel of niet moet geloven omdat het zo absurd klinkt. De pers, altijd uit op een roddel, rel of achterklap verhaal. Dat verkoopt beter. Het leuke zijn dan de reacties op sociale media waar dit bericht door de Volkskrant zelf is gepubliceerd. Hier komen een paar reacties. ' Lekker man, gewoon doen. Met bakpoeder bak je er tenminste iets van. Ik ontstop er mijn toilet mee, maar ja, ik ben ook niet sportief. Designer miauw, miauw werkt ook goed en staat niet op de dopingslijst. Oud nieuws, het wordt al heel lang gebruikt in topsport.' De pers, sociale media, ach, wederom gedoe om niets, wel leuk. Nou dat was het weer, tot de volgende keer. Fijne dag allemaal.

  Lees meer >> | 111 keer bekeken

 • Wat is democratie? Leven we in een democratie?

  2 december 2023

  Wat is Democratie? Leven we in een democratie? Democratie is kwetsbaar. We hebben net de verkiezingen achter de rug. We hebben gelukkig stemrecht, dat is een groot goed. We mogen kiezen wie we willen. Soms breng je een stem uit op een partij die de emotie van een land weet te raken. Het is nogal wat in het land. We hebben armoede, polarisatie, oorlog, veiligheid, defensie, sociale ongelijkheid, opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, ego's, macht, geld. Wat is democratie zonder politieke spelletjes, vriendjes politiek, onder onsjes, besloten bijeenkomsten, dubbele agenda, bonusgraaicultuur, belasting ontduiking en of doorsluizen, wachtgeld wel of niet inleveren, belangenverstrengeling. En dan hebben we ook nog een migratieprobleem, waar kunnen we bouwen, de natuur ze gang laten gaan, milieuvervuiling, plastic deeltjes in het water, de woningcrisis, CO2, boeren, burgers en buitenlui die allemaal een plek willen en met hun leven verder willen. Je kan ook op de ouwe meuk stemmen die er al 15 jaar er een zooitje van hebben gemaakt. Dan hebben we altijd nog de druk van Brussel en de NAVO, de UN, bondgenoten en handelspartners. Je kan ook stemmen op de persoon die goed heeft gescoord in de debatten op TV. Of stemmen op iemand die je mag, of er goed uitziet. Normen en waarden, waar zijn deze? Je kan ook het parijprogramma lezen, maar ik denk dat veel mensen dat niet lezen, ik ook niet. Enfin, best wel lastig en verwarrend met zoveel partijen. Een ding, je hebt altijd een grondwet die bescherming biedt. Stel dat partijen iets in de grondwet willen veranderen omdat dan problemen beheersbaar kunnen worden in een tijdlijn. Ik hoop het niet, we zullen zien. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Democratie is gebaseerd op het gelijkheidsbeginsel, het principe dat iedere burger gelijke rechten toekomt, zoals verwoord in artikel 1 van de Universele Verklaring van de rechten van de Mens:' Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.' Niemand heeft het recht de ander de wet voor te schrijven, of beter gezegd: iedereen heeft in beginsel dezelfde politieke rechten. Wie aan deze gelijkheid tornt en bepaalde groepen mensen hun burgerrechten ontzegt, tornt dus aan het basisprincipe van de democratie. Maar is dat wel zo?  De democratie kan veel hebben, tot het genoeg is en groepen uit het volk het niet meer pikkken en in opstand komen en verandering willen omdat de politiek het laat liggen. Kijk naar de geschiedenis. Democratie is dan kwetsbaar. Discriminatie op grond van sekse, ras, geloof, levensovertuiging of seksuele geaardheid is een bedreiging voor de democratie. Democratie is ook de democratie toetsen, door vragen te stellen. Wat is het kader van de wet en het grijze gebied? De politiek kan wetsvoorstellen doen, omdat het land dat nodig heeft. In debatten de kern van een iets wat in het land speelt te begrijpen en er aan te gaan werken. Democratie bestaat uit keuzemogelijkheden en doelen voor iedereen. En is dat voor iedereen gelijk en haalbaar? Democratie is ook een methode om denkproblemen op te sporen. Wat is democratie zonder, ijdeltuiterij, verschillen, discussie, samen werken, eigen inbreng, bewustzijn, meditatie, iets kunnen, opleiding, studie, machtspolitiek, zelfinzicht, reflectie, kritiek, charisma, kennis, liegen, bedriegen. Wat is democratie zonder, journalistiek, echt nieuws en fake nieuws. Wat is democratie zonder, vertrouwen, de pers en de persvoorlichter, verdeel en heerspolitiek, sociale klasse, afkomst, inclusiviteit, uitsluiting, filosofie, redeneerfouten, drogredenen, paradoxen, autonomie, rationaliteit, emotie, gevoel, contradicties, betekenis taalgebruik, status, vrijheid. De democratie is een afspiegeling van de maatschappij waarin we samen leven. We kunnen niet hard genoeg vechten en strijden voor democratie en vrijheid om daar blijvend vragend onderzoek naar te doen met de vraag: Wat is democratie? Leven we in een democratie?

  Lees meer >> | 87 keer bekeken

 • VERSLAVING INTRODUCTIERONDE

  7 november 2023

  Hoi ik ben Wilma. Welkom bij het verslaving introductieronde, traject afkicken van je verslaving. Ruud, Willem, Kees, Tonny introduceren zichzelf naar de andere deelnemers. Ruud mag eerst beginnen, dan Willem, Kees en dan Tonny. Succes, en wees jezelf. Ruud: "Ik heet Ruud met twee u's en ben verslaafd aan drank en coke. Lekker man en haat het leven." Hoi Ruud. Willem: "Nou, ik ben Willem met twee l's, een gezellige, sportieve gozer met een drank en sexverslaving. Ben de hele dag geil." Hoi Willem. Kees: "Hoi ik ben Kees met twee e's en drink, rook af en toe een jointje en gok wel eens wat. Tjezus, waneer ben ik voor het laatst nuchter geweest." Hoi Kees. Tonny: "Ik heet Tonny met twee n's. Ik zuip, vreet, snuif en neuk te veel. Maar wat dan nog. Ben aggressief, en wil nog wel eens iemand op zijn bek, slaan die te bijdehand is. Maar ja, dat mag niet. Dikke doei. " Hoi Tonny.

  Lees meer >> | 111 keer bekeken

 • VADER & ZOON

  7 november 2023

  Ik sta bij de slager. Voor mij staat een vader en zoon. De vader heeft zijn bestelling gedaan. Zijn zoon staat naast hem. De bestelling is afgerond. De slager zegt tegen de jongen; "Jongen, wil jij een plakje worst." Zegt de jongen tegen de slager: "Ja, slager, mijn vader rijd door rood." Zegt de vader: "Kom zoon, we moeten nog naar de bakker, de groenteboer en de slijter." Daarop verlaten vader en zoon zwijgend de winkel.

  Lees meer >> | 104 keer bekeken

 • ROB,TANJA & ROLINDA

  7 november 2023

  Dit is de mail met de tip van Rob. Wat fijn dat Wim Karin wordt en er voor uit is gekomen dat ze transgender is. Dit gevoel, dit DNA woekert al jaren in mijn lijf, maar heb het nooit durven zeggen. Nu zij over de brug is, zal ik er ook maar voor gaan. Wie niet tegenwoordig. Ik heb zo juist de jurk van Tanja aangetrokken. Moet zeggen best wel ok. Staat wel door het verschil in lengte. Je moet weten dat Tanja iets kleiner is uitgevallen, niet in de breedte, maar daar zeggen we lekker niets over. Ze vindt zich slank. Houden zo anders heb je weer een hok met herrie. Geen zin in. Goed de lengte, tja...het is wel een beetje een mini geworden. Een beetje ordi voor mijn leeftijd. Maar sokken tot over mijn knieën kleed af en doen wonderen. Anders neem ik wel een leuke panty. Gelukkig heb ik al wel enige borstvorming ontwikkelt door alcohol, met name bier en wijn maar ook ouderdom en vetzucht. Tja...hoe dat nou weer komt, zal wel een eetpatroon zijn. Snacken en zo, je kent dat wel, best gezellig zo nu en dan. Enfin, dus het model op die hoogte is ok en zit al best aardig in mijn rol. Nu nog wat make-up van Tanja en klaar is Rolinda. Dit is de tip van Rob, het werkt allemaal heel bevrijdend. Groeten en liefs van Rob en Tanja. O ja Tanja kijkt al in mijn kledingkast, ze heeft interesse in een pak van mij. Ik denk dat we volgende week iets heel leuks en spannends gaan beleven. Hou je op de hoogte, nogmaals groeten en liefs van Rob en Tanja.

  Lees meer >> | 125 keer bekeken

 • EIERKOEK

  7 november 2023

  Wist u dat? Hoeveel suiker zit er in een eierkoek of stroopwafel? Kijk eens op de verpakking van eierkoeken en stoopwafels. Een eierkoek bevat meer suiker dan een stroopwafel. Een eierkoek bevat 40 gram suiker, waarvan 38 gram toegevoegd per 100 gram. Een stroopwafel bevat 34 gram suiker, waarvan 34 gram toegevoegd per 100 gram. Conclusie, wil je afvallen, eet dan geen eierkoek of stroopwafel of andere koeken, want daar zit ook suiker in. Kijk maar eens op de verpakking. Overal wordt suiker in producten als conserveermiddel, smaakversterker aan toegevoegd. Probeer maar eens producten te kopen waar geen suiker is toegevoegd. Best wel lastig. Succes.

  Lees meer >> | 134 keer bekeken

 • Meer blogs >>