• ESSENTIE

  25 juli 2020

  Waarheen je ook gaat. De essentie van leven, vrijheid, liefde, energie, kunst, vrede, wijsheid, respect, compassie, geloof, communicatie, waarheid, is dat je nadenkt en handelt in harmonie met de natuur. Om te ontdekken in onszelf wat anderen voor ons verbergen en herkennen in anderen wat we voor onszelf verbergen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 12 keer bekeken

 • OPGEBAARD

  25 juli 2020

  Is het een grap van het uitvaartcentrum. Lig je in je kist opgebaard. Je draagt een bril en die heb je op als je dus opgebaard in je kist ligt. Je hebt er niets aan. Je bent dood en ziet geen flikker meer, helemaal, niets, nada, never, nooit meer. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | 15 keer bekeken

 • MARIA BRALLAS

  25 juli 2020

  Als je je hart volgt, kun je niet verdwalen. Agent 329 werkte niet samen met Maria Brallas maar de crimineel wel. Ze zong het slot van de kluis kapot. Zo kon de crimineel de juwelen en geld uit de kluis halen. Nu niet meer. Agent 329 pakte ze op. Ze zitten nu hun straf uit van 2 jaar.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 7 keer bekeken

 • BIIDDEN IN CORONATIJD

  25 juli 2020

  Bidden gaat als volgt. Voor het slapen gaan, vouw je je handen. Je knielt neer voor je bed op je kleedje. Sluit je ogen en gaat bidden. Je vraagt God om vergeving omdat je hebt gezondigd. Je hebt je collega's respectloos en slecht behandeld. Je was vandaag een aso, een hufter in het verkeer. Je snauwt je vrouw en kinderen af. Je hond geef je een schop omdat hij niet luistert en doet wat jij wil. Je egoïsme is niet meer dan een korte zelfbevredeging, mislukte zelfbevestiging of haantjesgedrag. Niet doen. Waarom? waarom? Wat zit je dwars. Dat je targets niet haalt, je een kutbaan hebt, je verliefd bent op een ander.Je vraagt God om vergeving omdat je hebt gezondigd. Je liegt en bedriegt om er zelf beter van te worden. Je misbruikt je positie ten koste van andere mensen. Wat ga je doen. Kijk in de spiegel van je ziel. Vanaf nu de waarheid spreken en ook voor jezelf. Je kunt dan twee fouten maken op weg naar de waarheid; niet volledig gaan en niet aan de reis beginnen. Kies maar. Je wordt er een beter, mooier, ontspannen en gelukkiger mens van.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 9 keer bekeken

 • KUNSTWERK

  10 juli 2020

  Wat is een kunstwerk. Een kunstwerk vertelt meer dan je bij de eerste blik denkt. Gaat het om een statement, het uitdrukken van een gedachte of een innerlijk proces, gevoel. Is het een emotie of het creëren van een imago. Is een kunstwerk een zelfportret van de kunstenaar. De kunstenaar kijkt door zijn werk naar jou en jij kijkt terug. Dan komt het kunstwerk tot leven. De kracht van een werk wordt geopenbaard als je er langer naar kijkt. Ontvouwt zich dan het mysterie van het kunstwerk. De ziel van het onderwerp komt tot leven. Je voelt de persoonlijkheid, intimiteit, authenciteit, echtheid van de kunstenaar. Een kunstwerk hoeft geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid te zijn. Het is een interpretatie van de werkelijkheid door de ogen van de kunstenaar. Door zijn ervaringen stelt de kunstenaar een werk samen. Dat is zijn idee, kunstopvatting of levensstijl. Het is een uitnodiging van de kunstenaar naar het publiek om jezelf uit te dagen, ontroeren, maskeren, onthullen, verleiden, misleiden, bevestigen en verassen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 18 keer bekeken

 • EDGAR DEGAS BADENDE VROUW

  10 juli 2020

  In het van Gogh Museum hangt een nieuwe aanwinst. Het is een werk van Edgar Degas (1834-1917). Het is een pasteltekening op velijnpapier op karton. Titel: Badende Vrouw  ca.1886 ongeveer 60 x80 cm. Je ziet de vrouw op haar rug. Ze heeft een handdoek en een spons in haar handen. We zien dat de vrouw zichzelf wast. Is dit een voyeuristische kijk op de vrouw. Of is het een impressie van het dagelijks leven. Niets meer en niets minder. Hoe bekijk je een werk en welke betekenis leg je daarin of wil je daar in zien. In die tijd en later legde een kunstenaar vast wat hij zag in het dagelijks leven en legde dat vast op een doek, papier, in een muziekstuk of anders. Vertaal het naar deze tijd met de selfies, foto's en video filmpjes. Dat je alleen het leven ziet wat je opdat moment meemaakt. De betekenis leg je erzelf in. Als je iets meer weet van de achtergrond van een kunstwerk, hoe iets tot stand is gebracht, kun je een kunstwerk beter begrijpen. Het werk Badende vrouw van Edgar Degas getoond in een museum betekent dat je de dialoog met de bezoekers aangaat. Het werk van Degas toont aan dat onderwerpen uit het verleden zoals de badende vrouw weer actueel kunnen worden in het nieuws van de media. Wat toon je wel en wat toon je niet. Wat is er te zien, een verhaal met universele zegginskracht. Hoe we ons verhouden tot het heden en verleden. Wat is er nu eigenlijk te zien. Een werk van Edgar Degas van een badende vrouw. De voorstelling is teruggebracht tot de essentie. Een dagelijks iets. Een vrouw met alleen een handdoek en een spons in haar handen. Een vrouw die zichzelf wast in alle rust. Niets meer en niets minder. Gaat dat zien.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 18 keer bekeken

 • PALET VAN GOGH

  10 juli 2020

  Het palet van Vincent van Gogh. In zijn beginperiode als kunstenaar schreef hij in 1882 een brief aan zijn broer Theo met een beschrijving van de kleuren op zijn palet met ovale vorm. Hij had een eenvoudig en praktisch ovaal palet. Met de kleuren oker (rood, geel, bruin) cobalt en pruissisch blauw, ceruleumblauw, napelsgeel, cadmiumgeel, croomgeel, chroomgoen, terra sienna. Karmijn, vermiljoen, ultramarijn. Loodwit, zinkwit en ivoorzwart. Met dit palet gebaseerd op de primaire kleuren rood, geel, blauw kon hij andere kleuren mengen. De secundaire kleuren oranje, groen en paars. Door toevoeging van zwart en wit ontstaan er variaties van grijzen zoals roodgrijs, geelgrijs etc. Op het palet zijn twee potjes voor olie en terpentine bevestigd. Later gebruikte Vincent op zijn rechthoekig palet naast de primaire kleuren (rood, geel, blauw) en secundaire kleuren (oranje, paars, groen) andere kleuren zoals: rode cochenillelak, loodrood, geraniumlak, vermiljoen, cadmiumoranje, zinkgeel, cadmiumgeel, chroomgeel, kobaltblauw, smaragdgroen, lood en zinkwit. De meeste waren weinig kleurvast en zijn ook geheel of gedeeltelijk verdwenen. Rood als mengkleur veranderde. Paarse delen in een werk zijn nu door verkleuring blauw.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 20 keer bekeken

 • SIGNATUUR

  10 juli 2020

  Als een schilderij, tekening, ets of ander kunstwerk klaar is zet de kunstenaar er zijn signatuur op. Signeren kan ook op de achterkant van een het schilderij. Het was gebruikelijk een kunstwerk te signeren met je naam. Enerzijds gaf de kunstenaar ermee aan dat hij er helemaal klaar mee was. Dat het creatieve proces was voltooid en dat hij tevreden was met het resultaat. Anderzijds was het een teken van authenciteit. Wat je nu kan zien als een merknaam, een herkenbare eigen stijl met een uniek persoonlijk verhaal.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 18 keer bekeken

 • LIJSTEN

  10 juli 2020

  Met het inlijsten leggen kunstenaars de laatste hand aan hun kunstwerk. Met zijn voorkeur voor eenvoudige witte of gekleurde houten lijsten haakte van Gogh aan bij de impressionisten. Ook doorschilderen op de lijst werkte van Gogh daadwerkelijk uit. Zie het werk kweeperen, citroenen, peren en druiven. Olieverf op doek 1887, 48,9 x 65,5 cm. Een stilleven in verschillende geeltinten (ton sur ton). Hij schilderde door op de lijst met zinkgeel en chroomgeel. De kunsthandelaren gebruikten liever de met bladgoud vergulde ornamenten lijsten. Deze lijsten waren in de mode en straalde rijkdom en prestige uit. Een ander mooi iets was dat het vergulde binnenkader van de lijst. Dat is het kader die tegen het doek aanzit. Als daar het licht op schijnt, het licht gerefelecteerd wordt op het werk. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | 14 keer bekeken

 • VINCENT SIGNEERDE

  10 juli 2020

  Vincent van Gogh ( 1853-1890) signeerde ongeveer 140 werken met zijn voornaam Vincent om de eenvoudige reden dat mensen zijn naam toen in Frankrijk niet kunnen uitspreken. En dat mensen zijn unieke persoonlijke schilderstijl met zijn streepjestechniek wel zouden herkennen. Vincent van Gogh maakte ruim 800 schilderijen en ruim 1000 tekeningen en schreef ongeveer 600 brieven. Allemaal gemaakt in slechts 10 jaar tijd.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 18 keer bekeken

 • Meer blogs >>