• BIIDDEN IN CORONATIJD

    25 juli 2020

    Bidden gaat als volgt. Voor het slapen gaan, vouw je je handen. Je knielt neer voor je bed op je kleedje. Sluit je ogen en gaat bidden. Je vraagt God om vergeving omdat je hebt gezondigd. Je hebt je collega's respectloos en slecht behandeld. Je was vandaag een aso, een hufter in het verkeer. Je snauwt je vrouw en kinderen af. Je hond geef je een schop omdat hij niet luistert en doet wat jij wil. Je egoïsme is niet meer dan een korte zelfbevredeging, mislukte zelfbevestiging of haantjesgedrag. Niet doen. Waarom? waarom? Wat zit je dwars. Dat je targets niet haalt, je een kutbaan hebt, je verliefd bent op een ander.Je vraagt God om vergeving omdat je hebt gezondigd. Je liegt en bedriegt om er zelf beter van te worden. Je misbruikt je positie ten koste van andere mensen. Wat ga je doen. Kijk in de spiegel van je ziel. Vanaf nu de waarheid spreken en ook voor jezelf. Je kunt dan twee fouten maken op weg naar de waarheid; niet volledig gaan en niet aan de reis beginnen. Kies maar. Je wordt er een beter, mooier, ontspannen en gelukkiger mens van.

    Lees meer >> | 314 keer bekeken

  • KUNSTWERK

    10 juli 2020

    Wat is een kunstwerk. Een kunstwerk vertelt meer dan je bij de eerste blik denkt. Gaat het om een statement, het uitdrukken van een gedachte of een innerlijk proces, gevoel. Is het een emotie of het creëren van een imago. Is een kunstwerk een zelfportret van de kunstenaar. De kunstenaar kijkt door zijn werk naar jou en jij kijkt terug. Dan komt het kunstwerk tot leven. De kracht van een werk wordt geopenbaard als je er langer naar kijkt. Ontvouwt zich dan het mysterie van het kunstwerk. De ziel van het onderwerp komt tot leven. Je voelt de persoonlijkheid, intimiteit, authenciteit, echtheid van de kunstenaar. Een kunstwerk hoeft geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid te zijn. Het is een interpretatie van de werkelijkheid door de ogen van de kunstenaar. Door zijn ervaringen stelt de kunstenaar een werk samen. Dat is zijn idee, kunstopvatting of levensstijl. Het is een uitnodiging van de kunstenaar naar het publiek om jezelf uit te dagen, ontroeren, maskeren, onthullen, verleiden, misleiden, bevestigen en verassen.

    Lees meer >> | 304 keer bekeken

  • EDGAR DEGAS BADENDE VROUW

    10 juli 2020

    In het van Gogh Museum hangt een nieuwe aanwinst. Het is een werk van Edgar Degas (1834-1917). Het is een pasteltekening op velijnpapier op karton. Titel: Badende Vrouw  ca.1886 ongeveer 60 x80 cm. Je ziet de vrouw op haar rug. Ze heeft een handdoek en een spons in haar handen. We zien dat de vrouw zichzelf wast. Is dit een voyeuristische kijk op de vrouw. Of is het een impressie van het dagelijks leven. Niets meer en niets minder. Hoe bekijk je een werk en welke betekenis leg je daarin of wil je daar in zien. In die tijd en later legde een kunstenaar vast wat hij zag in het dagelijks leven en legde dat vast op een doek, papier, in een muziekstuk of anders. Vertaal het naar deze tijd met de selfies, foto's en video filmpjes. Dat je alleen het leven ziet wat je opdat moment meemaakt. De betekenis leg je erzelf in. Als je iets meer weet van de achtergrond van een kunstwerk, hoe iets tot stand is gebracht, kun je een kunstwerk beter begrijpen. Het werk Badende vrouw van Edgar Degas getoond in een museum betekent dat je de dialoog met de bezoekers aangaat. Het werk van Degas toont aan dat onderwerpen uit het verleden zoals de badende vrouw weer actueel kunnen worden in het nieuws van de media. Wat toon je wel en wat toon je niet. Wat is er te zien, een verhaal met universele zegginskracht. Hoe we ons verhouden tot het heden en verleden. Wat is er nu eigenlijk te zien. Een werk van Edgar Degas van een badende vrouw. De voorstelling is teruggebracht tot de essentie. Een dagelijks iets. Een vrouw met alleen een handdoek en een spons in haar handen. Een vrouw die zichzelf wast in alle rust. Niets meer en niets minder. Gaat dat zien.

    Lees meer >> | 311 keer bekeken

  • PALET VAN GOGH

    10 juli 2020

    Het palet van Vincent van Gogh. In zijn beginperiode als kunstenaar schreef hij in 1882 een brief aan zijn broer Theo met een beschrijving van de kleuren op zijn palet met ovale vorm. Hij had een eenvoudig en praktisch ovaal palet. Met de kleuren oker (rood, geel, bruin) cobalt en pruissisch blauw, ceruleumblauw, napelsgeel, cadmiumgeel, croomgeel, chroomgoen, terra sienna. Karmijn, vermiljoen, ultramarijn. Loodwit, zinkwit en ivoorzwart. Met dit palet gebaseerd op de primaire kleuren rood, geel, blauw kon hij andere kleuren mengen. De secundaire kleuren oranje, groen en paars. Door toevoeging van zwart en wit ontstaan er variaties van grijzen zoals roodgrijs, geelgrijs etc. Op het palet zijn twee potjes voor olie en terpentine bevestigd. Later gebruikte Vincent op zijn rechthoekig palet naast de primaire kleuren (rood, geel, blauw) en secundaire kleuren (oranje, paars, groen) andere kleuren zoals: rode cochenillelak, loodrood, geraniumlak, vermiljoen, cadmiumoranje, zinkgeel, cadmiumgeel, chroomgeel, kobaltblauw, smaragdgroen, lood en zinkwit. De meeste waren weinig kleurvast en zijn ook geheel of gedeeltelijk verdwenen. Rood als mengkleur veranderde. Paarse delen in een werk zijn nu door verkleuring blauw.

    Lees meer >> | 394 keer bekeken

  • SIGNATUUR

    10 juli 2020

    Als een schilderij, tekening, ets of ander kunstwerk klaar is zet de kunstenaar er zijn signatuur op. Signeren kan ook op de achterkant van een het schilderij. Het was gebruikelijk een kunstwerk te signeren met je naam. Enerzijds gaf de kunstenaar ermee aan dat hij er helemaal klaar mee was. Dat het creatieve proces was voltooid en dat hij tevreden was met het resultaat. Anderzijds was het een teken van authenciteit. Wat je nu kan zien als een merknaam, een herkenbare eigen stijl met een uniek persoonlijk verhaal.

    Lees meer >> | 333 keer bekeken

  • LIJSTEN

    10 juli 2020

    Met het inlijsten leggen kunstenaars de laatste hand aan hun kunstwerk. Met zijn voorkeur voor eenvoudige witte of gekleurde houten lijsten haakte van Gogh aan bij de impressionisten. Ook doorschilderen op de lijst werkte van Gogh daadwerkelijk uit. Zie het werk kweeperen, citroenen, peren en druiven. Olieverf op doek 1887, 48,9 x 65,5 cm. Een stilleven in verschillende geeltinten (ton sur ton). Hij schilderde door op de lijst met zinkgeel en chroomgeel. De kunsthandelaren gebruikten liever de met bladgoud vergulde ornamenten lijsten. Deze lijsten waren in de mode en straalde rijkdom en prestige uit. Een ander mooi iets was dat het vergulde binnenkader van de lijst. Dat is het kader die tegen het doek aanzit. Als daar het licht op schijnt, het licht gerefelecteerd wordt op het werk. 

    Lees meer >> | 297 keer bekeken

  • VINCENT SIGNEERDE

    10 juli 2020

    Vincent van Gogh ( 1853-1890) signeerde ongeveer 140 werken met zijn voornaam Vincent om de eenvoudige reden dat mensen zijn naam toen in Frankrijk niet kunnen uitspreken. En dat mensen zijn unieke persoonlijke schilderstijl met zijn streepjestechniek wel zouden herkennen. Vincent van Gogh maakte ruim 800 schilderijen en ruim 1000 tekeningen en schreef ongeveer 600 brieven. Allemaal gemaakt in slechts 10 jaar tijd.

    Lees meer >> | 298 keer bekeken

  • VAN GOGH PENSELEN

    6 juli 2020

    Vincent schilderde met platte penselen. Kijk maar naar zijn zelfportret als schilder achter de ezel. Olieverf op doek 1887-1888 afmeting 65 x 50 cm. In zijn hand heeft hij palet en penselen vast. De haren van de penselen zijn kort, versleten door intensief gebruik. Ook de afmetingen van de penselen kun je zien. Verder in het zelfportret kun je aan zijn streepjestechniek zien welke penselen hij gebruikte. Platte penselen ook wel bekend als Lyonese kwasten met een platte vorm met korte varkensharen van 4,6,8,10,12,14,16,18 mm breed. De penselen waren versleten door intensief gebruik. Door de korte haren kreeg je het effect van de streepjestechniek. Takjes en andere verfijnde lijnen schilderde hij met dunne op een punt uitlopende ronde penselen van  2,4,6,8 mm breed. Met bijna helemaal versleten penselen kun je ook dunne lijnen maken. Ook de achterkant van je penseel kun je gebruiken. Lekker lijnen krassen of stippen zetten. Een enkele keer gebruikte Vincent een paletmes of zijn vingers. Kijk naar zijn werk en ontdek hoe hij met zijn technieken schilderde. Om uiteindelijk het gewenste effect te krijgen om zijn emotie uit te drukken in het werk.

    Lees meer >> | 635 keer bekeken

  • VAN GOGH DE HUMORIST

    6 juli 2020

    Was van Gogh een humorist. Nou, denk het niet. Kijk maar naar zijn werk en lees zijn brieven. Je ziet de lijdende kunstenaar die ondanks alles door blijft werken om zich beter te voelen. Al zijn twijfels, angsten en andere emoties zie je terug in zijn werk. Was van Gogh een humorist. Nee, of je moet kijken naar het werk kop van een skelet met brandende sigaret,geschilderd in 1886, afmeting 28 x 24 cm, olieverf op linnen. Afbeelding van een schedel van het skelet met een brandende sigaret tussen de tanden. Hahaha. Dat kan je als humor zien. Maar is bedoeld als provocatie, protest tegen de heersende academische opvatting van werken, schilderen en tekenen naar waarneming. Emoties of humor schilderen deed men niet. Kunst is een serieuze zaak.

    Lees meer >> | 315 keer bekeken

  • VAN GOGH GRAP

    6 juli 2020

    Komt een man tegen sluitingstijd bij het van Gogh Museum. Vraagt de man aan een suppoost, die bij de entree staat: "Meneer, ik kom voor van Gogh." Waarop de suppoost zegt: "Dat is mooi, maar hij is net weg. Dus komt u morgen maar terug. Dan is van Gogh er ook weer. Om negen uur gaan we open. Fijne dag." De man kijkt de suppoost aan, zegt niets en loopt glimlachend weg.

    Lees meer >> | 320 keer bekeken

  • Meer blogs >>